MY RECENT POST

Monday, October 29, 2012

Cara masak, pakai & penggunaan seaweed sabah

Untuk entri kalini diya share cara dari start basuh, rendam,masak sampailah jadi macam agar2 untuk dimakan & buat masker.. 

Tapi uolss yang ada penyakit tu rujuk pada doc dulu untuk elak penambilan berlebihan sebab rumpai ni boleh meningkatkan sistem imune badan, antioksida tinggi. Jadi anda kena tahu tentang badan anda ok ? :) sebab kengkadang yg ada penyakit cam kencing manis ke, etc diorang ada pantang kan? takley makan manis bla bla bla. (ini contoh sahaja)..Rumpai ni khasiat terlebih2 so wajib rujuk doc dulu kalau ada penyakit! Kalau untuk masker sukahati korang lah nak pakai banyak mana.. :) 

Untuk yang pregnant pula:
* IBU MENGANDUNG - KULIT BABY JADI CANTIK (untuk kandungan 4 bulan keatas shj)
 * IBU RASA BERTENAGA N TAK MUDAH LETIH
* IBU MENYUSU - BLH MKAN XDA MSLH...COLLAGEN NI TINGGI MINERAL,HAMPIR MENYAMAI SUSU IBU
* KANAK-KANAK YANG BERUMUR 2 TAHUN KE ATAS
* WANITA SELEPAS BERSALIN TIDAK DIGALAKKAN MAKAN RUMPAI LAUT HINGGA SELEPAS 2 BULAN BERSALIN,ANDA BOLEH CONSUME SEMULA..

Gambar 1st belum rendam.gambar 2nd baru dalam setengah hari rendam.gambar bawah selepas rendam 2 hari akan kembang.100gm pun biasanya dah banyak sangat. Cara dya rendam: dya basuh dalam 2,3 kali guna air bersih then rendam dalam air 2 hari tukar air setiap hari (rendam semalaman pun dah ok), lastly rumpai tu akan kembang jd warna light purple.rendam ni utk hilangkan bau garam tau. Uolls boleh beli kat pengedar berdekatan anda k.dya tolong share info je ni :-) ♡
Proses masak rumpai:
1st.selepas proses rendaman,basuh bersih2 pastu masak campur daun pandan utk hilangkan bau laut.
2nd: masak sampai hancur dalam 15 minit
3rd: dya bahagi 2 jenis tau. 1 jenis utk masker 1 lagi utk campur dalam minuman @ makan camtu saja
3rd: utk masker: diya ambik separuh drp masakan td biarkan sekejap tgu sejuk sikit pastu baru masuk bekas bertutup.

4th utk campur dlm minuman/makan camtu saja, ada org akan letak gula tau.sukat ikut suka asalkan jangan lebey plak. Tak elok untuk kesihatan.saranan diya lagi tawar lagi bagus..dya tak letak gula sebab time nak campur dalam kordial tu,kordial kan dah manis so buatpe nak tambah manis lagik.hahah..tp ikut korangla..agak2 macam lebih selesa letak gula,letakla k..diya guna air twister orange tu campur dengan seaweed yg dah jd agar2 ni dlm 2 sudu..pastu kacau je sampai hancur agar2 tu.untuk yg tak pernah makan rumpai kalau korang rs pelik ms minum korang tahan nafas macam korang makan ubat.ho ho..lama2 nanti korang akan biasa lah.bau laut still ada tp tak kuat :-)
Untuk masker : kalau diya pakai pagi lepas bangun tidor tu sekali, malam sebelum tido tu sekali.so basuh time dah kering.tp kalau yg be4 tido tu diya basuk esok paginya.hehe.. Dya try makan warna purple ni sebab untuk kesihatan dalaman.uolss sila google k.
Masa 1st dulu dya pakai yang fresh warna hijau tau.dya pakai yg fresh dalam masa kurang seminggu pori2 mengecil.kulit lembut& tegang. Kalau yg purple ni dya tak tahu amik masa brp lama sebab kulit dya da recover awal2 pakai yg fresh.so tak dpt nak cek.nti dya test kt org lain eh..hewhew :-)
Untuk campur kordial, ni dya bc kat tenet diorang campur dlm 2 sudu collagen ni dalam kordial sunquick or apa2 kordial la pastu buat minum.Campur dalam 2 sudu pagi sebelum breakfast and malam. Boleh jugak telan camtu saja.im on my way to try.ho ho :-P

Seaweed fresh tahan 2 minggu.dry seaweed tahan lama tp kalau yg dah masak ni thn 2 mgu kot.dya xtau sebab baru nk ngetest.yg pasti kalau uolss simpn lebih 2 mgu nti jd bau ikan hanyir..

Ni yang da siap masak diya letak dalam bekas simpan dalam peti ais time nak guna buat masker ambil pakai sudu ye..
Yummeh! Cara diya telan collagen rumpai..kikiki... :-) kacau sampai hancur pastu bygkan mcm serdak jus oren ni.haha..:-P
Untuk yang tak biasa silalah cuba cara macam saya! hihihi
Ini diya pakai masker..Best sebab tegang giler! berbanding rumpai hijau tau
Ni kulit masa pakai dalam 2 minggu. Diya ada pakai skincare a-dha jugak tau untuk protect muka time keluar, cuci muka,bla bla bla..silalah beli di page ASNEDA..Sebab dia menjual yang original dan berkesan sangat..Sekarang ni satu famly pakai a-dha...hikhik..

Antara komen2 dari yg dah pakai and kawan2 :

' kenapa muka ko ni berseri2 sekarang ni'
'patutla muka cantik, kulit dah bersih' ( adik diya ada masalah jerawat,pakai macam2 produk,saya cadangkan adha baru la bersih muka die..parut2 tinggal sedikit )
'kulit akak putih la' (sebelum ni memang putih, tapi sekarang lagi bersih dan sekata )
'kak mai nampak muda la sekarang, berseri2' ( my mom guna adha ramai yg puji kulit dah tak kusam..sebab sebelum ni muka mama memang kusam )
banyak lagi komen2 dari orang yang nampak perubahan. Nanti kalau ingat diya buat post entry tentang a-dha ea ^_^

Kalau kengkawan lain pakai set skincare A-dha diorang akan makan supplement macam vit c, beutskin essence untuk dalaman badan. Tapi diya plak gabung dengan seaweed sebab lebih natural & tak suka makan pil..hihih

kulit lepas guna sebulan.ekceli masih dalam perawatan kulit diya ni, jerawat n bintik still ada sikit2..tapi for sure pori2 dah kecik, kulit bersih berbanding dulu..guna bahan semulajadi memang ambil masa sikit untuk recover badan kita, kalau guna produk yang dah diubah suai kata efek cepat tu hati2 sebab takut ada chemicals berbahaya yg akan memudaratkan anda kemudian hari ( cthnya kanser, sakit kulit, bla bla bla )
Best giler sekarang ni sebab bila keluar memang tak perlu mekap, kulit glowing, period cantik je, whitehead,blackhead semakin berkurangan, bintik2 tak nampak, kulit makin cerah putih, lembut macam baby, kulit sekata & tegang. Eyebag berkurangan ... Ni testimoni daripada diya tau...huhu...

Untuk yg duduk semenanjung sila dapatkan pada pengedar2 yang dipercayai tau. Diya duduk sabah so diya  beli terus dari pembekal. Kalau kat semenanjung, kawan diya ada 2 orang yang jual:

1- kasih husnina -0179165540
untuk area Kuantan dan lain2 tmpt pun boleh
2-AyuCiyuaxyura 013-5882595 COD -putrajaya & setapak

diorang pun pos jugak :)