MY RECENT POST

Tuesday, October 2, 2012

Seaweed Sabah Top collagen in Semenanjung?

Hi ollss!

Dah setahun lebih duk sabah baru la ni diya terdetik nak try makan seaweed yang banyak dijual kat pasar Sabah ni. Hewhewhew.. :P Sebelum ni tengok macamtu je sebab rasa pelik macamana nak makan & masak seaweed ni? Haih.. Sekarang main redah je beli dan test masak..wakakak..Macam2 dah diya buat. 

pasar filipin sabah


1st: makan mentah2 cicah sambal ( tapi rebus dulu la ) Bluerkk! serius takley terima kat tekak sebab bau laut n hanyir sikit..kikiki

2nd: Try masukkan dalam masakan asam pedas rupanya lama2 die hancur jadi macam jeli dah..kahkah..Kuah asam pedas dah macam agar2..haha tapi telan jugak sebab tak tertelan kalau makan mentah cenggitu jek.

3rd: Disebabkan beli banyak ( tamak sangat ) last2 diya rebus sampai hancur pastu buat masker.Fuhh! Baru ok sikit. Kalau tak camana nak ngabiskan stok seaweed yang berlambak dalam fridge tuh! huh >.< ( budak tamak memang cenggini ).

Tang buat masker ni yang syiokkk! Sebab sama je macam kita pakai putih telur kat muka cuma bezanya kalau putih telur tu hanyir. Seaweed pulak baunya macam daun herba..Best! Pakai sampai kering muka jadi tegang pastu basuh...Lembutla jugak muka ku yang kasar nih..wawawa :P

masker seaweed

Dengar khabar kat semenanjung tengah ngetop pasal seaweed ni tau. Diya tak berapa tau sangat. Tapi ada kawan cakap seaweed ni bagus tuk kulit. Macam collagen la. Sebab tegangkan muka kan? So diya nanti nak buat kajian tambah2 herba sikit2 ke kot2 muka nanti jadi halus mulus gebu cam siti nurhalija ke kan..kahkah ( ada hati nak cenggitu pulokk -_-)

Ada 2 jenis seaweed ni satu yang fresh macam yg dalam gambar diya kat atas, satu lagi yang dah dikeringkan. Diya tak test lagi yang kering tu apa rasanya :P next time lah..tunggu yang stok banyak sangat ni habis dulu okeyh?! bhahaha tu laa..tamak lagi..kan da kemunton . Hepp >.<'

Ramai jugak yang suggest seaweed ni buat minum campur kordial..So kira seaweed ni makanan collagen kesihatan untuk badan la kan..? Ada jugak kawan yang cakap seaweed ni kualiti lebih baik dari sarang burung? Erm ..apapun seaweed ni bagi diya memang best sebab no chemicals, takda campuran bahan2 pelik2 yang boleh efek pada badan macam sesetengah bahan kosmetik or barang kesihatan..hewhewhew...So sekarang semua yang diya makan ada seaweed..kahkah..punya nak kulit cantik kan..Tiap pagi pakai masker seaweed, nanti nak try buat air kordial campur seaweed plak..:P

SABAH memang best! Wink! ^_^v